top of page

Scharreltuin

Het is mogelijk. Elke weide of paddock kan omgetoverd worden in een natuurlijk paardenparadijs. Ook als de oppervlakte beperkt is. Met minimale veranderingen kan je een groot verschil maken voor het welzijn van je paard. Dat doe je door het aanleggen van een scharreltuin. Een scharreltuin is een plek met looppaden, verschillende ondergronden, hoogteverschillen en diverse beplantingen. Een 'tuin' waar je paard al rondstruinend een gevarieerd en gezond kostje bij elkaar zoekt en knabbelt. Een scharreltuin heeft diverse plekjes om te rollen, te rusten en beschutting te vinden. Natuurlijke hindernissen zorgen voor beleving en uitdaging.

IMG_3381.jpeg
IMG_5124.jpeg

Een te rijk weiland of saaie paddock omturnen naar een scharreltuin voor een mentaal en fysiek gezonder paard. Deze natuurlijke manier van paardenhuisvesting is gebaseerd op het feit dat paarden van nature veel lopen, bewegen, rekken en strekken voor een hapje eten. Deze manier van huisvesten kan onder andere uit de volgende elementen bestaan;

  • Looppaden (tracks) waardoor je paard uitgenodigd wordt om te bewegen 

  • Plekken om te rollen, te rusten en te schuilen

  • Meerdere en diverse hooipunten op verschillende hoogtes waardoor je paard kan kiezen waar en hoe hij eet.

  • Hagen, bomen en kruiden waardoor je paard gaat scharrelen, en zelf plukt wat hij nodig heeft voor een gezond gestel.

  • Snackhoekjes en een mineralenbuffet om scharrel gedrag te stimuleren

  • Hoogteverschillen, een berg(je) voor uitzicht en beweging, een wadi voor overtollig regenwater

  • Verschillende bodemstructuren (ondergrond) voor de hoefgezondheid en proprioceptie.

  • Beschutting en schuilmogelijkheden tegen vliegen, zon, wind en regen

  • Hindernissen en obstakels voor beleving en proprioceptie

Een complete metamorfose is leuk, maar een scharreltuin hòeft niet direct helemaal af te zijn. Het is mogelijk om in kleine stapjes veranderingen aan te brengen. Zo blijft de uitvoering behapbaar en betaalbaar. Ook kan je dan rustig kijken welk effect de verrijking heeft.

Bevalt het jou, werkt het voor je paard? Op basis daarvan kan je een vervolgstap bepalen. 

Ook hoeft je paardenterrein niet groot te zijn. Ik zie een kleine oppervlakte als een uitdaging, wat gewoon wat extra creativiteit vraagt. Door slim gebruik van alle elementen van een scharreltuin, ervaart je paard meer ruimte en bewegingsvrijheid dan in een gewone weide of paddock.

IMG_5835.JPG
IMG_3055.heic
IMG_9125.jpeg
IMG_6819.jpeg
bottom of page