top of page

Takkenrillen

Een natuurlijke en multifunctionele aanvulling in de scharreltuin is een takkenril. Een takkenril kun je gebruiken als een windbreker waarachter de paarden beschut kunnen staan. Kijk waar de paarden graag zijn om te slapen, en kijk dan welke windrichting je wilt blokkeren met een takkenril Er zijn meer dieren die profijt hebben van een takkenril, denk aan vogels, amfibiën, insecten en misschien zelfs kleine zoogdieren zoals de egel. Ook die lelijke muur of rommelige composthoop kun je verstoppen achter een takkenril.

Een takkenril maak je zo hoog of laag, en zo breed of smal als je wilt, je legt de takken horizontaal tussen twee rijen palen. Ik gebruik zelf vaak fruitboompalen om de takken tussen te leggen maar je kunt natuurlijk ook mooie kastanje houten palen gebruiken of wilgentenen.

Gebruik snoeihout van niet giftige bomen/struiken om de ril te vullen, leg de dikkere takken / stammen onderop en verwerk de dunnere takken daar bovenop. Voor de stevigheid kun je de fruitboompalen bij elkaar binden met bv een stro touwtje om te voorkomen dat de palen gaan wijken door het gewicht. Als je zelf geen snoeihout hebt kun je dit vaak wel vinden op marktplaats. Of vraag een hovenier in de buurt.

Nog leuker is het om je eigen knotbomen aan te planten! De knotwilg en zwarte of witte els groeien erg snel en zijn makkelijk te knotten.

​Steek geregeld verse takken in de takkenril, hang er een met kruiden gevulde flexibal aan of een mini hooinetje; je paard gaat de takkenril alleen maar leuker vinden!​ Mijn ervaring is dat als de paarden genoeg aanbod krijgen van takken en bladeren dat ze de takkenrillen niet uitelkaar trekken of kapot maken. Ben je daar toch bang voor? Dan kun je er eventueel een (bruin) stroomdraadje voor maken, dan kunnen ze wel voor de wind schuilen maar niet de takkenril slopen. 

Ook kun je aan de andere kant van de ril een klimplant tegen de ril omhoog en er doorheen laten groeien. En wie weet kunnen je paarden dan volgend jaar de blaadjes die er overheen groeien eraf snoepen. Denk bijvoorbeeld aan druif, klimroos, hop en framboos.

IMG_0561.jpeg
IMG_9578.jpeg
bottom of page