top of page

Shetlanders

Mijn grote liefde de shetlander, een paard in een klein jasje dat vaak te kort wordt gedaan.

Shetlanders komen van oorsprong uit een ruig landschap waar weinig groeit, dat maakt dat ze weinig nodig hebben om te kunnen overleven. In ons natte, platte landje met veel rijk gras ontwikkelen ze maar al te vaak welvaart-ziektes als insuline resistentie en hoefbevangenheid. Deze prachtige en slimme pony's verdienen meer aandacht voor huisvesting en voeding. 

Minder rijk en anders eten, meer verrijking, stimulering en beleving in hun habitat!

Met mijn eigen shettie-pension scharreltuin wil ik een voorbeeld geven van hoe je shetlanders gezond kunt houden op een beperkte ruimte. De scharreltuin is ca 2.000 m2, er is geen weiland maar er zijn paden die lopen rondom mini-bosjes waar ze deels zelf van kunnen snacken. Verder snoei ik geregeld voor ze wat ik op diverse plekjes aanbiedt. De mini-bosjes zorgen voor schaduw, voedsel, biodiversiteit én voor een mooi uitzicht waar ik en omwonenden van genieten. Op diverse plekken in het habitat zijn hooipunten te vinden en verrijkingen voor mentaal en fysiek welzijn.

IMG_5884.jpeg

Twiggy en Ginger staan bij een schuin hooinet. Door het net schuin van hoog naar laag te hangen kunnen ze zelf variëren in hun eethoogte en -houding. Het hooinet hangt boven een grindbak waardoor ze met hun voetjes door ronde grindsteentjes lopen. Dat is fijn voor de slijtage en 'massage' van hun hoefjes.

88695C18-D70C-4463-9011-319E257F8690.heic

Coco snoept hier van de zonnebloem die in de bloemenborder staat. De eetbare bloemenborder staat achter stroomdraad maar langs de randjes kunnen ze zeker snoepen. Op deze manier kunnen ze klein hapjes pakken zonder de hele plant eruit te trekken. De bloemen waar ze niet zelf bij kunnen pluk ik zo nu en dan voor ze en leg ik in de diverse snackhoekjes op de track.

IMG_5960.jpeg
IMG_7205.jpeg
IMG_5722.jpeg
IMG_3937.jpeg
IMG_9702.jpeg
bottom of page